Marca i comparteix

Bloc: Konsells del Savide La Konfraria de la Vila del Pingüí de La Palma de Cervelló

Pàgina d'iniciPàgina d'inici de La Konfraria de la Vila del Pingüí LaKonfrariaLa Konfraria de la Vila del Pingüí ProjectesProjectes de la Konfraria GNU/LinuxRecursos GNU/Linux i per l'Ubuntu Kanals RSSCanals RSS de la Konfraria Fòrum "Solucions"Fòrum 'Solucions de la Konfraria' Xarxes socials "Komunitat"Xarxes socials 'Komunitat de la Konfraria' La Vila del PingüíLa Vila del Pingüí, La Palma de Cervelló Guifi·net a La VilaGuifi·net a La Vila Webs de la VilaPàgines web de La Palma de Cervelló

Dia de la Llibertat dels Documents 2015

dilluns, 13 de setembre del 2010

Instal·lació de l'Ubuntu compartint casa amb Windows (1a Part)

Malauradament a més d'un li interessarà -quan instal·li el seu flamant Ubuntu- mantenir al seu ordinador el seu vell i caspós Windows.
Fer-ho no serà massa difícil, però requerirà de l'execució d'algunes passes prèvies.
  • En primer lloc, abans de fer res caldrà que tinguem a les nostres mans el Live CD de l'Ubuntu. L'haurem de descarregar, per exemple des de la pàgina oficial d'Ubuntu: Descarregar Ubuntu. Per regla general haurem de baixar la versió 32-bit, a no ser que tinguem un super-pepino d'ordinador amb més de 4Gb de RAM i diversos processadors. L'arxiu que descarregarem és un fitxer .ISO, cosa que vol dir que és la imatge d'un CD. Per tant, haurem de gravar aquesta imatge en un CD amb el programa que utilitzes habitualment per gravar CDs. Un cop gravat ja tindrem l'Ubuntu, al menys, al CD.
Posteriorment prepararem la partició NTFS de Windows perquè ens deixi espai per l'Ubuntu.
  • Obrirem el nostre estimat Windows i realitzarem un parell de desfragmentacions de tot el disc dur. Si teniu dubtes sobre com fer això podeu recòrrer a l'ajuda del Centre de Suport Microsoft. Aquí va una imatge del procés:

  • El següent pas serà executar el Live CD de l'Ubuntu. Per fer-ho cal que arranquem l'ordinador amb el CD que hem creat inserit dins el lector de CD. Així s'arrancarà l'ordinador des del CD i s'executarà l'Ubuntu. Per poder fer-ho cal que a la nostra BIOS tinguem que en primer lloc el sistema intenti arrencar des del lector de CD, si no ho tenim així, haurem d'entrar a la BIOS i canviar aquest detall a la configuració. En aquest tutorial tenim com arrancar des d'un CD (BIOS).
  • Llavors s'obrirà un menú (després de seleccionar la llengua, amb F2) en què haurem d'escollir l'opció: "Provar l'Ubuntu sense fer cap canvi al vostre ordinador". Així arrencarà l'Ubuntu des del CD.
 
  • Un cop s'engegui l'escriptori buscarem (a Sistema > Administració) l'aplicació GParted, també anomenada Editor de particions del Gnome. Allà ens apareixerà el nostre disc dur i les seves particions. Seleccionarem la partició de Windows i hi clicarem a sobre amb el botó dret del ratolí, escollirem l'opció "Redimensiona". Marcarem el nou espai que volem destinar al nostre estimat Windows. Quan ho haguem fet clicarem al menú "Edita" i després a "Realitza totes les operacions", trigarà una mica però quan acabi ja tindrem al nostre Windows capat.
  • Llavors tindrem una partició de Windows (sistema de fitxers NTFS) més petita i un espai no-assignat. Sobre aquest espai crearem les noves particions que hauran de ser com a mínim tres (podeu veure també com ho explica la Guia Ubuntu), encara que se'n poden crear més:
    • La partició "/" o arrel: Haurem de crear una partició (clicant amb el botó dret sobre l'espai no-assignat i seleccionant "Nou") d'un tamany aproximat d'entre 10 i 15 Gb i amb el sistema de fitxers Ext4. Aquí quan instal·lem l'Ubuntu hi anirà el sistema operatiu i totes les aplicacions instal·lades.
    • La partició "swap": D'igual manera crearem una partició d'un tamany de 1 Gb (1000 Mb) amb el sistema de fitxers Àrea d'intercanvi o linux-swap. Aquesta partició farà de suport a la RAM.
    • La partició "/home": Hi dedicarem la resta de l'espai del disc dur. Haurà de ser amb el sistema de fitxers Ext4, i en aquesta partició és on podrem emmagatzemar-hi els nostres documents, així com els arxius de configuració de les aplicacions; per tant ens interessa que tingui el màxim tamany possible.
    Quan ja tinguem totes aquestes particions preparades podem anar a "Edita" i "Realitza totes les operacions". D'aquesta manera ja tindrem totes les particions realitzades abans d'executar l'instal·lador de l'Ubuntu. Des de l'instal·lador de l'Ubuntu si volguéssim també podríem fer les particions, el sistema que us he ensenyat però, serà imprescindible quan vulguem reinstal·lar l'Ubuntu redimensionant les particions, per tant, crec que és bo saber-ho fer. Aquí us deixo una captura de la meva taula de particions amb el GParted:
    Podeu observar que hi ha un munt de particions, el màxim de particions primàries que poden haver-hi són quatre, per tant, si creareu més de quatre particions, cal que una d'elles sigui Extended o Secondary (és el mateix) i d'ella en pengin les que us calguin, que seran Particions Lògiques (màxim 23), a la imatge són /dev/sda5, /dev/sda6, /dev/sda7 i /dev/sda8. Podeu observar a la imatge que jo em vaig crear una partició FAT32 (correspon a /dev/sda7) que té com a punt de muntatge "/dos" i que anomeno "Compartits". El motiu és que des de l'Ubuntu podem veure els fitxers de Windows (que estan en NTFS) però no modificar els arxius ni copiar-hi res; des de Windows la cosa és més dramàtica, els fitxers de l'Ubuntu (Ext4) és com si no existissin. El format FAT32 és suportat per tots dos sistemes, o sigui que aquesta particició em permet traspassar arxius de Linux (Ubuntu) a Windows i viceversa sense necessitat de Pen-drive.    Amb aquest tutorial haurem deixat el disc dur preparadet per  a instal·lar-hi l'Ubuntu, properament explicaré com fer-ho (però ja podeu sospitar que només cal clicar l'icona "Instal·la l'Ubuntu". De fet és així, però hi ha el pas de les particions que després d'haver fet el que aquí s'explica estarà xupat).  Espero hagi estat d'utilitat! Aprendre ens fa lliures!

Articles relacionats (per categoria)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra de Konfraria de la Vila del Pingüí de La Palma de Cervelló està subjecta a una llicència de
Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons

El disseny d'aquesta pàgina web ha estat possible en gran part gràcies als magnífics tutorials de Soh Tanaka. La barra tipus Mac i la caixa de navegació han estat possibles gràcies al tutorial de NetTuts+.

                  Enllaços
stack
stack