Marca i comparteix

Bloc: Konsells del Savide La Konfraria de la Vila del Pingüí de La Palma de Cervelló

Pàgina d'iniciPàgina d'inici de La Konfraria de la Vila del Pingüí LaKonfrariaLa Konfraria de la Vila del Pingüí ProjectesProjectes de la Konfraria GNU/LinuxRecursos GNU/Linux i per l'Ubuntu Kanals RSSCanals RSS de la Konfraria Fòrum "Solucions"Fòrum 'Solucions de la Konfraria' Xarxes socials "Komunitat"Xarxes socials 'Komunitat de la Konfraria' La Vila del PingüíLa Vila del Pingüí, La Palma de Cervelló Guifi·net a La VilaGuifi·net a La Vila Webs de la VilaPàgines web de La Palma de Cervelló

Dia de la Llibertat dels Documents 2015

dimarts, 2 de novembre de 2010

Instal·lar LibreOffice 3.3 en català al nostre Ubuntu

La propera versió d'Ubuntu sortirà el 28 d'abril i s'anomenarà Ubuntu Natty Narwhal (Narval Elegant, el narval és un cetaci de l'àrtic amb un gran ullal semblant al dels unicorns), serà la versió 11.04 amb suport d'un any.

Aquesta nova versió ens sorprendrà probablement amb un canvi important, la substitució del paquet d'ofimàtica OpenOffice per LibreOffice, ara bé, de què va tot això...?

Tot això respon a què OpenOffice era un dels projectes de programari lliure desenvolupats per l'empresa nord-americana d'informàtica Sun Microsystems la qual recentment (es formalitza la compra el 21 de gener de 2010 amb l'aprovació per part de la Unió Europea) ha estat adquirida per Oracle Corporation.

LibreOffice (nom provisional) és un projecte fork (escissió) del projecte OpenOffice creat amb la finalitat de què l'esperit lliure d'OpenOffice no es perdés amb la compra de Sun Microsystems per part d'Oracle. 
LibreOffice serà gestionat per l'empresa The Document Foundation creada amb aquesta finalitat. Ara bé, el problema és que alguns membres de The Document Foundation també integraven el projecte OpenOffice.org; fet que Oracle ha entès que era incompatible, obrint la porta a aquests membres d'OpenOffice (com Charles-H. Schulz, Christoph Noack i Cor Nouws) perquè abandonessin el projecte OpenOffice amb Oracle.
El projecte promet perquè LibreOffice de moment rep el suport de la Free Software Foundation, Canonical (que està al darrera d'Ubuntu), Novell (que està al darrera d'OpenSuse), Google, Red Hat, OASIS (Organització que fomenta l'ús d'uns formats estàndards i lliures per als diferents tipus fitxers), entre d'altres; i sobretot perquè des de què es va iniciar el procés de compra de Sun per part d'Oracle (el 20 d'abril de 2009) el projecte OpenOffice havia quedat pràcticament parat, i en opinió d'alguns per darrera inclús de paquets d'ofimàtica com KOffice de KDE i per descomptat (i malauradament) per sota de Microsoft Office.

Podeu visitar la pàgina web de LibreOffice i descarregar-ne la versió actual. 

Si voleu provar-lo i no sabeu per on començar, aquí el tutorial per instal·lar LibreOffice en català al vostre Ubuntu:
 • Descarregueu el paquet de LibreOffice des d'aquí, i també el paquet de l'idioma català des d'aquí. En aquest punt ja tindreu al vostre ordinador els arxius, probablement a la carpeta "Downloads" de la vostra Home (Carpeta d'usuari), i si no són allà els cerqueu. Els arxiu que heu de tenir són:
  • LibO_3.3.0_Linux_x86_install-deb_en-US.tar.gz
  • LibO_3.3.0_Linux_x86_langpack-deb_ca.tar.gz

 • Accediu a aquests documents, cliqueu sobre cadascun d'ells amb el botó dret del ratolí i seleccioneu la opció "Extreu aquí". El que fareu és descomprimir els arxius. Ara veureu que teniu dues carpetes: en-US i ca.  
 • Obrirem el Terminal (el trobarem a Aplicacions-Accessoris-Terminal), i allà escrivim les següents comandes, primer de tot cal arribar a la carpeta on tenim els documents, en el nostre cas a Downloads:     

cd Downloads
(i pulsem enter, canviarem Downloads per la carpeta on tenim els fitxers fins a arribar-hi, i seguim)
cd en-US
(premem enter, amb això entrem a la carpeta que abans hem descomprimit)
   cd DEBS
(premem enter i començarem a instal·lar amb la pròxima comanda)
   sudo dpkg -i *.deb
(premem enter, ens demanarà la nostra contrassenya i s'instal·laran tots els paquets, ara continuarem amb la integració amb el nostre  l'escripori)
 cd desktop-integration
(premem enter i estarem en aquesta carpeta i instal·larem igual que abans)

sudo dpkg -i *.deb
(premem enter i entrem la contrassenya. Ara anirem al lloc on tenim la carpeta ca i dins DEBS, en el nostre cas podrem fer)

  cd ../../../ca/DEBS
(premem enter. Si tinguessim problemes podem anar un a un, tirarem endarrera amb cd .. i entrant a les carpetes amb cd nom_carpeta. Ara altra vegada instal·lació)

sudo dpkg -i *.deb 
(enter i contrassenya, ja ho tenim instal·lat. Podem sortir escrivint)

exit
(i pulsem enter)   

Jo la primera vegada que he entrat a LibreOffice em sortia en anglès, però al reiniciar l'ordinador ja em sortia el LibreOffice en català.

Si en voleu saber més sobre la The Document Foundation i LibreOffice recomanem l'article publicat a SoftCatalà.

Esperem que amb l'arribada de LibreOffice per fi l'ofimàtica sigui un dels punts forts dels sistemes operatius Linux.
Bye, bye OpenOffice...
 

  Articles relacionats (per categoria)  4 comentaris:

  1. Un Konfrare m'ha comentat que els enllaços no funcionaven i això es devia a què en escriure el post hi havia la versió beta, i ara ja no la consideren així.

   Per tant, en principi els els enllaços ja queden arreglats.

   Qualsevol incident amb la instal·lació del LibreOffice la podeu escriure aquí i s'intentarà solucionar.

   ResponElimina
  2. També podem afegir els repositoris, que ja estan disponibles i així tenim menys problemes. Amb aquestes dues comandes tindrem el LibreOffice instal·lat i actualitzat:

   sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa

   sudo apt-get update && sudo apt-get install libreoffice

   ResponElimina
  3. S'han modificat els enllaços per les descarregues als corresponents a la versio Release Candidate 3, a data 13 de gener.
   També ha canviat la pàgina inicial de descàrregues del LibreOffice que permet seleccionar amb uns desplegables per a quin sistema operatiu volem descarregar el paquet així com l'arxiu d'idioma.

   ResponElimina
  4. Amb data 22 de gener s'ha canviat els enllaços per la versió Release Candidate 4.

   També es pot descarregar un deb amb el paquet d'ajuda en català des de la pàgina principal de LibreOffice.

   ResponElimina

  Llicència de Creative Commons

  Aquesta obra de Konfraria de la Vila del Pingüí de La Palma de Cervelló està subjecta a una llicència de
  Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons

  El disseny d'aquesta pàgina web ha estat possible en gran part gràcies als magnífics tutorials de Soh Tanaka. La barra tipus Mac i la caixa de navegació han estat possibles gràcies al tutorial de NetTuts+.

                    Enllaços
  stack
  stack