Marca i comparteix

Bloc: Konsells del Savide La Konfraria de la Vila del Pingüí de La Palma de Cervelló

Pàgina d'iniciPàgina d'inici de La Konfraria de la Vila del Pingüí LaKonfrariaLa Konfraria de la Vila del Pingüí ProjectesProjectes de la Konfraria GNU/LinuxRecursos GNU/Linux i per l'Ubuntu Kanals RSSCanals RSS de la Konfraria Fòrum "Solucions"Fòrum 'Solucions de la Konfraria' Xarxes socials "Komunitat"Xarxes socials 'Komunitat de la Konfraria' La Vila del PingüíLa Vila del Pingüí, La Palma de Cervelló Guifi·net a La VilaGuifi·net a La Vila Webs de la VilaPàgines web de La Palma de Cervelló

Dia de la Llibertat dels Documents 2015

dilluns, 23 d’agost del 2010

Com re-dimensionar imatges amb el GIMP

Avui parlant amb el meu tiet de Girona descobreixo que un amic seu informàtic li ha instal·lat l'Ubuntu a l'ordinador. Per altra banda m'explica que quan està de viatge i vol publicar al seu bloc, el principal problema que té és re-dimensionar les fotografies que vol penjar-hi. M'ho explica i resulta que ho fa via pàgina web i li suposa una important pèrdua de temps.

Li he dit al meu tiet que li escriuria l'explicació de com fer-ho amb el GIMP, i un altre dia escriuré l'explicació de com fer-ho amb el PICASA.

Ell no m'ha sabut concretar quina és la versió d'Ubuntu que té instal·lat, i la darrera versió l'Ubuntu Lucid Lynx resulta que no porta el GIMP instal·lat per defecte, o sigui:

Pas 1: Saber si tinc el GIMP instal·lat: Hem de mirar a "Aplicacions", després "Gràfics" i allà haurem de veure-hi "Editor d'imatges GIMP". Si aquest és el teu cas continua amb el pas número 3. Si no tens el GIMP l'hauràs d'instal·lar (pas número 2).     

Pas 2: Instal·lar el GIMP (via fàcil): Només cal anar a "Aplicacions", i clicar sobre de "Centre de programari de l'Ubuntu", des d'aquí podem instal·lar un munt d'aplicacions. Al requadre de dalt a la dreta hi tenim un cercador (el reconeixerem per la lupa), només cal que hi escrivim "gimp" i pulsem l'enter. Apareixeran diverses aplicacions i entre elles l'Editor d'imatges GIMP. El seleccionarem i pulsarem sobre la fletxa que hi ha a la dreta. Això ens portarà a una pantalla on podrem seleccionar l'opció "Instal·la" (caldrà que posem la nostra contrassenya). Un cop acabada la instal·lació ja podrem utilitzar el GIMP.

  
    Pas 3: Obrir un arxiu amb el GIMP: L'opció més fàcil és clicar sobre de l'arxiu que vulguem obrir amb el botó dret del ratolí, busquem l'opció "Obre amb..." i llavors ens apareixeran diverses aplicacions que poden obrir l'arxiu, seleccionem l'Editor d'imatges GIMP. Ja tindrem l'arxiu obert amb el GIMP.

    Pas 4: Re-dimensionar la imatge: Dins del menú del GIMP només cal buscar la opció "Imatge" i dins d'aquesta "Escala la imatge". Llavors s'obrirà un quadre similar al que es veu aquí:

      Només caldrà que modifiquem les mides d'Amplada i d'Alçada als píxels que desitgem. És molt important que la cadena que apareix al costat dret de les mesures estigui unida, això farà que la imatge sempre es re-dimensioni mantenint les proporcions. Si volem distorsionar la imatge podem seleccionar la cadena i veurem com es trenca,  llavors podem canviar les proporcions originals de la imatge.
      Quan tinguem les mesures que ens interessen ja podem prémer el botó "Escala".

      Nota: Si volem saber com es veu la imatge amb la seva nova mida real, cal que al menú del GIMP ens assegurem de no tenir-hi cap zoom. Anem a l'opció "Visualitza" i dins d'aquesta, "Ampliació" que haurà d'estar al 100%, que ens indica que l'escala és 1:1.

      Pas 5: Desar el nou arxiu. Des del menú del GIMP seleccionem l'opció "Fitxer" i podem seleccionar "Desa" (sobreescriurà l'arxiu, per tant, eliminant l'antic), o bé, "Anomena i desa", amb què podrem donar-li el nom que vulguem (caldrà posar-hi l'extensió, com per exemple,  imatge.jpeg). Des d'aquesta segona opció també podrem canviar l'extensió del fitxer i convertir-lo per exemple a JPEG.

      Amb aquests senzilles indicacions ja haurem après a re-dimensionar una imatge amb el GIMP, que per cert, no només està disponible amb l'Ubuntu (i Linux en general), també pot instal·lar-se sota  Windows i Mac, podeu visitar la seva pàgina oficial, gimp.org.

      Per cert, el GIMP sota la meva opinió (i no sóc l'únic) està a l'alçada del famós Photoshop i a més és de CODI OBERT.

      dissabte, 7 d’agost del 2010

      Programa predeterminat per obrir arxius (Ubuntu)

      De vegades ens podem trobar què arxius amb determinades extensions (per exemple, .mp3 o bé .doc) voldríem que s'obrissin de manera predeterminada amb certes aplicacions. Això té una solució molt senzilla.

      El que haurem de fer en primer lloc és anar a buscar un arxiu amb l'extensió que ens interessa. Per exemple, a l'escriptori tinc un arxiu PDF.
      Quan jo faig un doble clic sobre l'arxiu, aquest s'obre amb el "Visualitzador de documents", i jo el que vull és que al fer-li un doble clic me l'obri amb l'"Adobe Reader".

      Clico sobre l'arxiu amb el botó dret del ratolí, i seleccionaré la opció "Propietats". Una vegada dins de les propietats de l'arxiu, seleccionaré la pestanya "Obre amb..", on m'apareixeran totes les aplicacions amb les que puc obrir l'arxiu. Veuré que la opció seleccionada per defecte és "Visualitzador de documents", només caldrà canviar-la per "Adobe Reader".

      Podem comprovar com des d'aquest moment tots els arxius PDF s'obriran amb l'"Adobe Reader" quan els fem un doble clic.

      Pots fer el mateix amb qualsevol tipus d'extensió (.mp3, .mpeg, .html, .doc, .jpeg, .png, etc.)

      Si et trobessis què l'aplicació que vols que obri aquell tipus d'arxiu no t'apareix en el llistat "Obre amb...", sempre tens la opció d'afegir-la manualment. Primer cliques sobre el botó "Afegeix" i et sortirà un nou llistat amb totes les aplicacions (abans només et sortien les que en principi poden obrir el tipus de fitxer seleccionat), pots marcar-la des d'aquí. Si en el llistat tampoc t'apareix, llavors pots introduir l'ordre personalitzada; que sovint serà del tipus:
      usr/bin/nom_aplicació
      (com per exemple, usr/bin/firefox)

      Espero que us hagi estat d'utilitat!

      Llicència de Creative Commons

      Aquesta obra de Konfraria de la Vila del Pingüí de La Palma de Cervelló està subjecta a una llicència de
      Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons

      El disseny d'aquesta pàgina web ha estat possible en gran part gràcies als magnífics tutorials de Soh Tanaka. La barra tipus Mac i la caixa de navegació han estat possibles gràcies al tutorial de NetTuts+.

                        Enllaços
      stack
      stack