Marca i comparteix

Bloc: Konsells del Savide La Konfraria de la Vila del Pingüí de La Palma de Cervelló

Pàgina d'iniciPàgina d'inici de La Konfraria de la Vila del Pingüí LaKonfrariaLa Konfraria de la Vila del Pingüí ProjectesProjectes de la Konfraria GNU/LinuxRecursos GNU/Linux i per l'Ubuntu Kanals RSSCanals RSS de la Konfraria Fòrum "Solucions"Fòrum 'Solucions de la Konfraria' Xarxes socials "Komunitat"Xarxes socials 'Komunitat de la Konfraria' La Vila del PingüíLa Vila del Pingüí, La Palma de Cervelló Guifi·net a La VilaGuifi·net a La Vila Webs de la VilaPàgines web de La Palma de Cervelló

Dia de la Llibertat dels Documents 2015

dissabte, 12 de febrer del 2011

La XOLN de Guifi.net de la Palma


Avui deixo un petit extracte del Comuns Sense Fils, per tal d'aclarir què és la XOLN (Xarxa Oberta Lliure i Neutral) de Guifi.net.
Aquest text l'he extret directament de http://guifi.net/ComunsXOLN#ComunsXOLN

(...)
    1. La Xarxa de Telecomunicacions Lliure, Oberta i Neutral és una infraestructura de telecomunicacions pública comunitària a la que s'apliquen els termes i condicions del "Comuns de la XOLN", disponible al públic en general, de manera que quan els participants s'hi adhereixen, s'amplia. A través de la xarxa s'obté i alhora es subministra un servei de comunicacions electròniques amb els altres participants ja sigui directament o a través de la interconnexió amb altres xarxes.
      Quan en aquest document es menciona "la xarxa" de forma genèrica o l'abreviació "XOLN", es refereix a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral, i es defineix així perquè:
      1. És oberta perquè s'ofereix universalment a la participació de tothom sense cap tipus d'exclusió ni discriminació, i perquè s'informa en tot moment de com funciona i els seus components, permetent així que qui vulgui pugui millorar-la.
      2. És lliure perquè tothom hi pot fer el que vol i gaudir-ne tal i com es preveu en la referència a les llibertats dels principis generals (apartat I.), i tot això independentment del seu nivell de participació a la xarxa ni imposant termes i condicions que contradiguin aquest acord de forma unilateral.
      3. És neutral perquè la xarxa és independent dels continguts, no els condiciona i hi poden circular lliurement; Els usuaris poden accedir i produir continguts independentment de les seves possibilitats financeres o condició social. Quan des de guifi.net s'incorporen continguts a la xarxa es fa o bé per estimular-ne de nous, o bé per a la gestió de la pròpia xarxa, o simplement en exercici de la llibertat d'incorporar-hi continguts, però en cap cas amb l'objectiu de substituir o impedir-ne d'altres.
    2. guifi.net és el conjunt format per la xarxa i les persones individuals, col·lectius, empreses, institucions i administracions que hi donen suport o hi col·laboren de manera que la xarxa esdevé operativa i ofereixi connectivitat a tothom. Per tant fa d'operador de telecomunicacions.
    3. La "Fundació privada per a la xarxa lliure, oberta i neutral guifi.net" és una institució sense ànim de lucre que consta amb el número 2550 del registre de fundacions de la Generalitat de Catalunya i que té com a mandat fundacional donar suport a guifi.net tot respectant la seva naturalesa original, forma d'organitzar-se i treballar.
    (...)
      1. Sobre la xarxa

  1. La XOLN és una expressió de valors fonamentals com la llibertat, la igualtat d'oportunitats i la solidaritat i fraternitat a través del dret a comunicar-se lliurement i a extreure'n el màxim de prestacions possibles d'acord amb els principis generals, que es faran servir d'inspiració en cas d'haver de resoldre qualsevol dubte sobre la interpretació del Comuns de la XOLN.
  2. La xarxa permet l'accés a tothom qui ho vulgui, i és el resultat de interconnectar tots els seus participants. Si hi ha mecanismes de control en el seu accés es faran servir per a la correcta gestió de la xarxa des d'un punt de vista tecnològic, mai per restringir les llibertats protegides amb el Comuns de la XOLN.
(...)
      1. Sobre la gestió de la xarxa i prioritats en el trànsit (qualitat de servei)

  1. La gestió de la xarxa ha de ser pública i tothom qui ho desitgi ha de poder participar-hi.
  2. Quan sigui possible necessari per motius de gestió de la xarxa, les prioritats del trànsit generals s'implementen en aquest ordre:
    1. Trànsit de tipus interactiu (missatgeria instantània, conferències de veu, navegar, etc.)
    2. Trànsit de tipus massiu o diferit (transferències, correu electrònic, còpies, etc.)

(...)

Ego sum dKonfrare

divendres, 4 de febrer del 2011

Radio Tray + Emissores de ràdio online en català per fluxe (streaming)

De vegades les aplicacions més simples són les millors, més útils o les més imprescindibles. Hi ha aplicacions que són extremadament senzilles però molt funcionals... d'entre aquest selecte club d'aplicacions n'he descobert una que m'ha encantat, es tracta de Radio Tray.
Radio Tray és tan senzill com una icona al quadre del nostre escriptori, des d'on podem seleccionar emissores que emetin per streaming i que prèviament hagim configurat (evidentment el programa ve amb un recull d'emissores de Jazz, Latin, Classic Rock, Classical, Pop/Rock, Oldies i Chill).

Podem visitar la pàgina de Radio Tray a http://radiotray.sourceforge.net/ i allà podrem observar quines dependències necessita per funcionar, així com també podrem descarregar el paquet .DEB per instal·lar-lo, el paquet .DEB també pots descarregar-lo des d'aquí.
Podreu instal·lar el paquet, que en el meu cas es deia radiotray_0.6.3_all.deb simplement fent-hi un doble clic al damunt, i posteriorment clicant el botó "Instal·la el paquet".

Per executar Radio Tray l'haurem d'anar a buscar a Aplicacions > So i Vídeo > Radio Tray, ara bé, és possible que vulguem que en encendre el nostre Ubuntu ja arrenqui l'aplicació. Això ho podrem fer anant a Sistema > Preferències > Aplicacions d'Inici, allà cliquem el botó "Afegeix" i entrarem les següents dades:
  • Nom: Radio Tray
  • Ordre: radiotray
  • Comentari: (no cal res)
Clicarem el botó "Afegeix" i buscarem "Radio Tray" en el llistat,  assegurant-nos de què té la casella de l'esquerra marcada. Tancarem i en reiniciar l'ordinador s'engegarà també Radio Tray.


Quan configurem les emissores de ràdio, aquestes es desen en un arxiu .XML, nosaltres el que oferim és un arxiu d'aquest tipus que podeu descarregar i utilitzar amb el vostre Radio Tray que conta amb un munt d'emissores de parla catalana, des de les més importants fins a petites emissores d'àmbit local, tant de Catalunya com del País Valencià, ben organitzades per territoris:


Aquest arxiu l'hem creat gràcies a l'entrada de la Viquipèdia que podeu consultar aquí.

Si voleu disposar d'aquest catàleg d'emissores de ràdio online de parla catalana en primer lloc heu de descarregar aquest arxiu (clica sobre la imatge).
Abans de descarregar res, també podeu consultar el contingut de l'arxiu bookmarks.xml clicant aquí.
Llavors caldrà descomprimir l'arxiu (bookmarks.xml.zip) i copiar l'arxiu extret (bookmarks.xml) a /home/usuari/.local/share/radiotray (on evidentment caldrà canviar usuari pel vostre nom d'usuari).
Aquesta operació és molt senzilla, pot fer-se a través de les finestres (tenint en compte que per veure la carpeta .local caldrà prèviament clicar a "Visualitza" i seleccionar l'opció "Mostra els fitxers ocults", o prémer Control+H).
Pels amants del Terminal, pot fer-se el mateix amb la comanda (suposant, per exemple, que l'arxiu estigui a l'Escriptori):

cp /home/usuari/Escriptori/bookmarks.xml /home/usuari/.local/share/radiotray/bookmarks.xml

Aquesta entrada a part d'intentar què sigui d'interès per tots els ubuntaires i linuxeros, també pretén ésser un petit homenatge a totes les persones que es posen darrera d'un micròfon per fer possible el miracle de què uns altres els escoltem a l'altra banda, i especialment per a aquelles persones que ho fan de manera voluntària i desinteressada. 


Nota: No cal dir que si algú troba a faltar alguna emissora important (que segur que en falten moltes) només cal que escriviu un comentari al bloc donant-nos la URL del fluxe, i actualitzarem l'arxiu bookmarks.xml el més aviat possible.

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra de Konfraria de la Vila del Pingüí de La Palma de Cervelló està subjecta a una llicència de
Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons

El disseny d'aquesta pàgina web ha estat possible en gran part gràcies als magnífics tutorials de Soh Tanaka. La barra tipus Mac i la caixa de navegació han estat possibles gràcies al tutorial de NetTuts+.

                  Enllaços
stack
stack