Blog de la Konfraria de la Vila del Pingüí de La Palma de Cervelló que pretén oferir alguns trucs i suggerències relatius a l'ús del programari lliure (Ubuntu i Linux en general), així com altre temes relacionats amb la cultura lliure.
dilluns, 22 de novembre del 2010
Comparativa de preus programari lliure versus programari privatiu
diumenge, 7 de novembre del 2010
Portables

Una aplicació portàtil o programa portable és una aplicació que pot ésser utilitzada en un ordinador que funcioni amb el sistema operatiu per al que ha estat programada sense necessitat d'instal·lació prèvia; això significa que no es necessària la instal·lació de “biblioteques” addicionals (.dll) en el sistema pel seu funcionament. Es pot presentar com un únic arxiu a executar o com una carpeta amb diversos arxius, dels quals es pot crear un accés directe per a facilitar l'execució.
Els pro grames portables o les adaptacions de programes fent-los portables s'han popularitzat sobretot perquè permeten la seva portabilitat en dispositius d'emmagatzematge portable com per exemple targetes de memòria i memòries USB o discs durs externs.
Descàrrega: Portable-apps, Portables
Ego sum dKonfrare (David)
dimarts, 2 de novembre del 2010
Instal·lar LibreOffice 3.3 en català al nostre Ubuntu
LibreOffice serà gestionat per l'empresa The Document Foundation creada amb aquesta finalitat. Ara bé, el problema és que alguns membres de The Document Foundation també integraven el projecte OpenOffice.org; fet que Oracle ha entès que era incompatible, obrint la porta a aquests membres d'OpenOffice (com Charles-H. Schulz, Christoph Noack i Cor Nouws) perquè abandonessin el projecte OpenOffice amb Oracle.
El projecte promet perquè LibreOffice de moment rep el suport de la Free Software Foundation, Canonical (que està al darrera d'Ubuntu), Novell (que està al darrera d'OpenSuse), Google, Red Hat, OASIS (Organització que fomenta l'ús d'uns formats estàndards i lliures per als diferents tipus fitxers), entre d'altres; i sobretot perquè des de què es va iniciar el procés de compra de Sun per part d'Oracle (el 20 d'abril de 2009) el projecte OpenOffice havia quedat pràcticament parat, i en opinió d'alguns per darrera inclús de paquets d'ofimàtica com KOffice de KDE i per descomptat (i malauradament) per sota de Microsoft Office.
Podeu visitar la pàgina web de LibreOffice i descarregar-ne la versió actual.
Si voleu provar-lo i no sabeu per on començar, aquí el tutorial per instal·lar LibreOffice en català al vostre Ubuntu:
- Descarregueu el paquet de LibreOffice des d'aquí, i també el paquet de l'idioma català des d'aquí. En aquest punt ja tindreu al vostre ordinador els arxius, probablement a la carpeta "Downloads" de la vostra Home (Carpeta d'usuari), i si no són allà els cerqueu. Els arxiu que heu de tenir són:
- LibO_3.3.0_Linux_x86_install-deb_en-US.tar.gz
- LibO_3.3.0_Linux_x86_langpack-deb_ca.tar.gz
- Accediu a aquests documents, cliqueu sobre cadascun d'ells amb el botó dret del ratolí i seleccioneu la opció "Extreu aquí". El que fareu és descomprimir els arxius. Ara veureu que teniu dues carpetes: en-US i ca.
- Obrirem el Terminal (el trobarem a Aplicacions-Accessoris-Terminal), i allà escrivim les següents comandes, primer de tot cal arribar a la carpeta on tenim els documents, en el nostre cas a Downloads:
cd Downloads
(premem enter i estarem en aquesta carpeta i instal·larem igual que abans)
sudo dpkg -i *.deb
(premem enter i entrem la contrassenya. Ara anirem al lloc on tenim la carpeta ca i dins DEBS, en el nostre cas podrem fer)
cd ../../../ca/DEBS
(premem enter. Si tinguessim problemes podem anar un a un, tirarem endarrera amb cd .. i entrant a les carpetes amb cd nom_carpeta. Ara altra vegada instal·lació)
sudo dpkg -i *.deb
(enter i contrassenya, ja ho tenim instal·lat. Podem sortir escrivint)
exit
(i pulsem enter)
Jo la primera vegada que he entrat a LibreOffice em sortia en anglès, però al reiniciar l'ordinador ja em sortia el LibreOffice en català.
Si en voleu saber més sobre la The Document Foundation i LibreOffice recomanem l'article publicat a SoftCatalà.