Marca i comparteix

Bloc: Konsells del Savide La Konfraria de la Vila del Pingüí de La Palma de Cervelló

Pàgina d'iniciPàgina d'inici de La Konfraria de la Vila del Pingüí LaKonfrariaLa Konfraria de la Vila del Pingüí ProjectesProjectes de la Konfraria GNU/LinuxRecursos GNU/Linux i per l'Ubuntu Kanals RSSCanals RSS de la Konfraria Fòrum "Solucions"Fòrum 'Solucions de la Konfraria' Xarxes socials "Komunitat"Xarxes socials 'Komunitat de la Konfraria' La Vila del PingüíLa Vila del Pingüí, La Palma de Cervelló Guifi·net a La VilaGuifi·net a La Vila Webs de la VilaPàgines web de La Palma de Cervelló

Dia de la Llibertat dels Documents 2015

dijous, 15 de maig del 2014

Renovació de l'equipament informàtic a la Palma de Cervelló i... programari lliure?

Actualització 02-06-2014: L'anunci de la licitació s'ha publicat al DOGC el 26/05/2014 (fitxa al DOGC) i això dóna un marge per la presentació de propostes fins aproximadament el 19-20 de juny de 2014.

Actualització 21-05-2014: L'article contenia un error ja que el cost de les llicències de Microsoft Office arriba als 8.497,72€ que suposa el 12,1% del pressupost (i no la quantitat 2.587,75€ que era el 3,6%).

 
Des de la Konfraria de la Vila del Pingüí de la Palma de Cervelló volem informar a totes les empreses proveïdores de serveis i subministraments informàtics afins al programari lliure que aquest dilluns 12 de maig s'ha publicat al BOPB (Butlletí Oficial de la Província de Barcelona) un anunci per la licitació d'un contracte per a l'adquisició i instal·lació d'equipament informàtic i el manteniment durant el primer any per a l'Ajuntament de la Palma de Cervelló.


Per optar a la licitació cal presentar tota la documentació recollida al plec de clàusules administratives, d'entre les que ens agradaria destacar que es fa referència a una possible migració a programari lliure. Concretament es demana una «Proposta d'implementació de programari lliure amb una durada màxima de tres anys», encara que s'avisa de què «No s'executarà mentre sigui vigent el contracte», com s'observa a la imatge:

Podeu consultar tot el document en el següent enllaç:


Si arribeu al final del plec de clàusules veureu que s'hi adjunta un pressupost del cost total que és 70.247,72€. Des de la nostra perspectiva pensem que s'esdevé una fantàstica ocasió per poder realitzar la migració del paquet ofimàtic, ja que un 3,6% 12,1% d'aquest pressupost (que són 2.587,75€ 8.497,72€) va destinat a pagar llicències de Microsoft Office que podrien estalviar-se amb l'ús d'alternatives lliures com per exemple el LibreOffice.



El LibreOffice és un paquet ofimàtic gratuït, de codi lliure i ple de funcionalitats, per a MS Windows, Mac OS X i GNU/Linux. A més a més el LibreOffice no només està completament traduït al català sino que incorpora eines lingüístiques de correcció ortogràfica, gramatical i d'estil; així com diccionaris de sinònims i de partició de mots. L'aplicació consta d'eines per a processament de text (Writer), fulls de càlcul (Calc), presentacions (Impress), dibuixos vectorials (draw), bases de dades (Base), editor de fórmules (Math) i macros (text extret del fulletó de Softcatalà per la versió 4.0 del LibreOffice, on trobareu més detalls sobre l'aplicació). Les pàgines per a la baixada del paquet ofimàtic LibreOffice en català són:


De fet, són moltes les administracions que han fet una aposta per alternatives com el LibreOffice o l'Apache OpenOffice, en trobem exemples a l'ajuntament de Caldes de Montbui, la Comunitat Valenciana, el govern de Navarra, la província italina Tirol del Sud, i governs sencers com el govern britànic,  o el brasiler que a més a més col·labora en el desenvolupament d'aquestes aplicacions.


Per a les administracions públiques també és fonamental l'ús dels estàndards i els formats oberts, i en el cas de l'ofimàtica ens referim en concret a l'OpenDocument Format o ODF (que utilitza de forma nativa el LibreOffice però també molts altres paquets ofimàtics com l'Apache OpenOffice, Calligra Suite, Abiword, etc). Per obtenir-ne més informació, us recomanem que passeu per la pàgina del Document Freedom Day o que llegiu l'article a Softcatalà sobre aquesta celebració.

dijous, 8 de maig del 2014

Un Konfrare participarà al Google Summer of Code 2014

Des de la Konfraria estem molt contents d'informar-vos que enguany un dels cofundadors i actual membre de la nostra associació participarà aquest estiu al Google Summer of Code 2014. El Google Summer of Code és un programa anual (que va iniciar-se l'any 2005) en què Google remunera als estudiants que són capaços de completar un projecte de progrmari lliure durant l'estiu (extret de la Viquipèdia). Evidentment això és un orgull per a nosaltres i desitgem que el nostre konfrare aconsegueixi completar els seus objectius.

El konfrare que participarà al Google Summer of Code és l'Edgar Riba, i ho farà amb el projecte «Real Time Pose Estimation Tutorial and DLS implementation» (enllaç al projecte) que forma part del projecte OpenCV. Podeu veure una petita mostra sobre el que es treballarà en el projecte en aquest vídeo.
L'Edgar és un membre molt actiu de la Konfraria des dels seus inicis, i l'any 2012 va realitzar una xerrada pel Dia de la Llibertat del Programari (Software Freedom Day 2012) a la Palma de Cervelló (web) sobre el sistema operatiu Android. La seva xerrada, que portava per títol «Què s'amaga rere el teu mòbil?» la podreu trobar en aquest enllaç. També podeu seguir-lo a GitHub (edgarriba) i a Twitter (@edgarriba) ;)


OpenCV (pàgina oficial), o Open Source Computer Vision Library és una llibreria de programació dirigida a principalment a la visió per computador. Aquesta llibreria és multiplataforma, gratuïta i es distribueix sota una llicència BSD (programari lliure). Vegeu-ne més a la Viquipèdia.

L'anècdota del tema està en què el Dia de la Llibertat del Programari 2013 de la Palma de Cervelló (web), a partir de la idea de què Anonymous no és ningú i som tots, va exposar-se un portàtil (bé, en un inici havia de ser una Raspberry Pi, però vam tenir problemes tècnics) amb una càmera web en què s'havia programat OpenCV perquè tot aquell que es mirés la càmera aparegués a la pantalla amb la màscara de Guy Fawkes. Una petita demostració del poder d'OpenCV que va captivar a tot aquell que hi passava pel davant.

L'Edgar mirant la seva creació amb Open CV
Captura de pantalla amb els membres de la Konfraria després del DLP 2013
Des d'aquí volem felicitar a l'Edgar per la iniciativa i volem mostrar-li tot el nostre suport en aquest projecte que de ben segur que arribarà a bon port ;)

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra de Konfraria de la Vila del Pingüí de La Palma de Cervelló està subjecta a una llicència de
Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons

El disseny d'aquesta pàgina web ha estat possible en gran part gràcies als magnífics tutorials de Soh Tanaka. La barra tipus Mac i la caixa de navegació han estat possibles gràcies al tutorial de NetTuts+.

                  Enllaços
stack
stack